Filmklub a Kúriában: A Pogány Madonna

Nov 11, 18:00 - 19:30

A balatoni nyárban sűrűn repkednek a poénok és a pofonok. Ötvös Csöpi, a magyar Piedone nyomoz. Kemény ökle elől nem menekülhetnek a bűnözők.

színes magyar játékfilm, 1980, rendező, forgatókönyv: Mészáros Gyula

operatőr: Hildebrand István, főszereplők: Bujtor István, Tolnay Miklós, Kern András, Benedek Miklós, Zenthe Ferenc, Hernádi Judit, Kállai Ferenc, Bánhidi László, 99 perc

Miről szól?

A Pogány Madonna felbecsülhetetlen értékű ókori szobor. A gyönyörű műtárgyat ellopják a Tihanyi Apátság múzeumából. A nyomozást a kétbalkezes Kardos doktor (Kern András) vezeti. Segítségül maga mellé veszi a frissen lefokozott Ötvös Csöpit (Bujtor István). A Balatonon éppen vitorlásverseny zajlik. Csöpi az indulók között van, de a nyomok is a külföldiekkel teli mezőnyhöz vezetnek. Kiterjedt ismeretségi körének hála a rettenthetetlen nyomozó végül felgöngyölíti az ügyet.

Mitől különleges?

A Pogány Madonna jellegzetesen hazai környezetben gondolja újra Bud Spencer és Terence Hill kiugróan népszerű filmjeit. Hőseink magyar rendőrök, a rajzfilmszerű bunyókkal és könnyed poénokkal tarkított nyomozás a Balaton mellett zajlik. Bujtor István és Kern András párosa az eltérő karakterű komikusduók hagyományait viszik tovább. A krimi feszes és izgalmas, az akciók látványosak, a humor működik.

Az alkotók nemcsak az akció-vígjátékok műfaji paneljeit használják kiválóan, de a filmben a Balaton is vonzó nyugati fényben fürdik. Ötvös Csöpi az akkoriban megszokott viszonyokhoz képest fényűzően él, és láthatóan élvezi az életet. Szállodában lakik, vitorlázik és teniszezik, a diszkóban külföldiekkel pezsgőzik. A vagány figurában a keményöklű, rettenthetetlen nyomozó és a Kádár-korszak jég hátán is megélő, minden kiskaput ismerő kisembere egyesül.

A Pogány Madonna népszerűségének titka, hogy a tökéletes szórakoztatás finom rendszerkritikával egészül ki.

A rendőrség, a szerencsétlen Kardos doktorral az élen tulajdonképpen végig akadályozza a nyomozást. Ha Ötvös nem ismerne mindenkit a környéken, és nem szegné meg a szabályokat, soha nem fogná el a tetteseket – ám az ő tekintetükben a film még ekkor is követi a Kádár-korszak bűnügyi filmjeinek rossz emlékű hagyományát, miszerint a bűn és a bűnöző csak Nyugatról érkezhet.

Hogyan készült?

A film forgatókönyve Bujtor István saját novellájából készült. Az ötletben annak idején nem sokan láttak fantáziát. A krimibe oltott akcióvígjátéknak itthon korábban nem volt komolyabb hagyománya (kivéve Révész György ugyancsak Bujtor István főszereplésével készült 1969-es James Bond-paródiáját, Az oroszlán ugrani készül című filmet). A Pogány Madonna az eredeti tervek szerint kétrészes tévéfilm lett volna. A Bud Spencer magyar szinkronhangjaként is ismert Bujtor Istvánnak maga az olasz színész javasolta, hogy moziban mutassák be a filmet.

Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

A Pogány Madonna hatalmas közönségsikert aratott: a hazai mozikban egymilliónál is többen váltottak rá jegyet. A következő években három további Ötvös Csöpi-film készült (majd végül háromrészes tévéfilm zárta a sorozatot). Az olasz-amerikai mintát követő, hazai viszonyokhoz igazított akcióvígjáték jótékonyan gazdagította a magyar műfaji palettát. A Pogány Madonna minden tekintetben kiválóan öregedett. A film a mai napig élvezetes, örök közönségkedvenc maradt.

Forrás: https://nfi.hu/alapfilmek-1/alapfilmek-filmek/jatekfilm/a-pogany-madonna-1.html

A részvétel ingyenes.

A program a VEB2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

To top