Egyszerű technikai megoldások otthon, a természettel Tőgyi Balázzsal

Nagyon fontos és érdekes gondolatokat vet fel már az előadásod címe is, de először kérlek mutasd be magad! Mivel foglalkozol? Mi a szakterületed?

Jómagam ökologikus megoldásokkal foglalkozom, vagyis arra keresem a választ, hogy a természettel együttműködve hogyan tudjuk kialakítani a környezetünk. Ebbe beletartozik a háztartás, az otthonunk, a kertünk és az élettérünk. Olyan technikákat és megoldásokat keresek, igyekszem megvalósítani és fejleszteni, amik a természet törvényeit figyelembevéve oldják meg azokat a feladatokat, amik egy otthon vagy kerti gazdálkodás mentén felmerülnek.

Mondhatjuk, hogy a munkád a hobbid és fordítva?

Igen, egyfajta megszállottja vagyok ennek a témának. Több okból is: van egy nagyon mély vonzalmam a természetben való léttel. Az összhangra való törekvés egy nagyon fontos szempont az életem során, emellett nagyon érdekelnek a technikai dolgok is. Ahol a természet és a technika találkozik adja azt a szakmai területet, amit gyakorlok az életem során.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Nem is nagyon van szabadidőm. Mondhatjuk úgy, hogy minden időm szabad, hiszen én rendelkezem az időm felett, de ezt munkával töltöm. Van egy tanyaszerű életünk, egy régen elhagyott szőlőhegy tetején, ahol gyakorlatilag a nulláról építjük fel az otthonunkat, az életterünket, a rendszerünket, gazdálkodásunkat és mindent, ami az élethez számunkra szükséges. Építkezek, amibe beletartozik a kőműves-, ácsmunka, villamos- és vízrendszerek kialakítása is. A környezeti része a tájhasználatban mutatkozik meg: vízgazdálkodás és növényi- és állati rendszerek fejlesztésén is dolgozom. Mi egy polikultúrás gazdálkodásban gondolkodunk. Olyan gazdálkodást szeretnénk megvalósítani, ahol nagy a biodiverzitás (sok növény van jelen). Sok növényt szeretnénk a saját hasznunkra formálni vagy telepíteni, de előkerülnek nálunk a vadon élő növények is. A permakultúrás alapelvek mentén igyekszünk élni. Ez kitölti a mindennapjaimat.

A tevékenységeidnek az Ökologika Műhely nevet adtak. Mik az Ökologika Műhely célkitűzései?

Ökologikus megoldásokat keresünk kutatunk fel, próbálunk ki, fejlesztünk és végül megvalósítunk. Mitől öko és logikus? A természet rendszerébe beilleszthető és együttműködő megoldások, amik elsősorban az életünket, az emberi létezés valós szükségleteit elégítik ki. Egy otthon kialakítása, élelmiszerellátás, erőforrásgazdálkodásban jelenik meg lényegében.

Sokan érdeklődnek az iránt, amit csinálsz? Kik a közönséged?

Igen, sokan érdeklődnek. Elsősorban olyan emberek, akik felismerték, hogy a természettel való összhang alapfeltétele a hosszútávú biztonságos létezésünknek és kikerülhetetlen alappillére. Ebből az okból szeretnének tudatosan, egy szelídebb, természetközeli életet élni. Ennek a technikai hátterét keresik, amit szeretnének a saját életükben megvalósítani.

Másrészt találkozom olyan emberekkel is, akiket nem feltétlenül ökológiai szempontok vezérelnek, hanem inkább olyan helyen élnek vagy van ingatlanuk, ami hálózattól (villany, gáz, víz, csatorna) független.

Például egy szőlőhegy, ahol meg kell oldani a WC-használatot. Szeretnének egy városi ember számára is alkalmas tiszta mellékhelységet kialakítani vezetékes víz nélkül. Ilyenkor szoktak „komposztbudit” rendelni tőlem, amit magam készítek el számukra. Igény szerint egyedi elképzeléseket is figyelembe veszek. Ezek kültéri komposzt toalettek, de már vannak beltéri megoldások is. Szakmai segítséget nyújtok azoknak, akik hálózattól mentes nyaralójuk van vagy hálózatmente életet szeretnének élni. Gyakorlatias és egyszerű megoldások, amik élhetővé teszik a hegyi helyszíneket.

Novemberben a kapolcsi MűvészVölgy Kúria Science Café programsorozat vendégelőadója vagy. Miről fogsz nekünk mesélni?

Az eddig tapasztalatok alapján a leggyakoribb kérdésekkel fogunk foglalkozni. Egy hálózatmentes otthon kialakítása mentén fel szokott merülni, például a komposzt toalett kérdése.

Hogyan lehet vízhálozat nélkül esővízből akár ivóvizet is előállítani?

Teljesen átértékelődik minden. A mai modern világ adottságai arra szoktattak rá minket, hogy az erőforrások minden mértékben elérhetők, de ez nem igaz. A megoldás egyéni szinten nem pusztán a technikai megoldásokban merül ki, hanem szükség van egy életmódbeli változtatásokra is. Ez egy nagyon élménygazdag és felemelő út tud lenni, ha nyitottak vagyunk rá. Nem lemondásról és szűkölködésről van szó, hanem felismerjük a valódi igényeinket. Az erőforrásaink, rendszereink használata és a fejlődés ilyen ütemű növekedése életmódbeli változásokat fog követelni, amire fel kell készülni. Ezekről fogunk beszélgetni szombaton.

Érdekességképp behozzuk a komposzthő hasznosítást is, ami inkább gondolatébresztőként szolgál majd. A jövő évi Science Café keretein belül ezeket a témákat igény szerint részletesebben is kifejtem majd.

Kiknek ajánlod a beszélgetést?

Azoknak ajánlom, akik már felismerték, hogy a környezettudatosság fontos és szeretnének a természettel való együttműködésben fejlődni, de azoknak is ajánlom, akik szeretnének energiahatékony háztartás kialakításában fejlődni.

Persze azoknak is, akiknek nincsen más lehetőségük, mert a hálózattól (villamos, víz és csatornahálózat) távoli helyen akarnak otthont vagy nyaralót kialakítani. Azoknak is, akik hosszútávon szeretnének biztonságos életfeltételeket megteremteni, mert ha nincs víz, akkor mi létezésünk is veszélyeztetve van.

Tőgy Balázs honlapja

Esemény

Időpont: 2022. november 27. 18.00

To top