A bolondnak van története – beszélgetés Süle Zsolttal

Süle Zsolt dalszerző, szövegíró, zenész, előadó, A DAL 2021 és 2018 dalverseny döntőse, Gizella-díjas művész lesz vendégünk 2022. december 3-án 18 órától a MűvészVölgy Kúriából. A veszprémi művésszel zenéről és alkotásról beszélgettünk, hogy jobban megismerhessük a fellépése előtt.

Milyen kapcsolatod van a zenével?

Ez olyan, mint egy jó élettársi viszony. Olyan, mint egy házasság, ami nagyon régen köttetett. Ebből kifolyólag elég hullámvölgyes is, mint egy jó házasság általában. Csak itt szóba sem jöhet válás. Ez tényleg egy életen keresztül elkísér engem. A zene nekem mindenben segít. Ha hangoskodni akarok, de egyben a csendet is jelenti számomra. És ez nagyon fontos! Ahogy az ember korosodik, egyre fontosabbá válik, hogy mi milyen csendet tud nekem adni.

Mit jelent számodra, hogy zenével foglalkozol?

A zenélés szerintem a legjobb módja annak, hogy megéljem a benne élő minden érzéseket: a bánatot, gondot, örömöt, mélységet, magasságot, mindent. Ezek egyébként nagyon nehezen mennek a hétköznapokban, akik ismernek tudják, hogy nagyon zárkózott ember vagyok. A mindennapokban csak a felső réteget kapirgálom, a zenével a mélységbe is el tudok menni. Terápiás jelleget is ad neki, és bízom benne, hogy képes vagyok ezáltal kicsikarni hasonló érzéseket más emberekből is.

Mikből merítesz, amikor dalokat írsz?

Gyakorlatilag mindenből, ami megérinti a lelkemet. Lehet ez egy jó film, könyv vagy zene. Sokszor előfordult már, hogy megállok a lámpánál és nézek embereket. Elkezdek fantáziálni az ő történetükről. Nincs definíciója vagy valami konkrét dolog. Sokszor nem is tudom, hogy mi az, ami inspirál, csak jön egy dallam vagy egy szövegrészlet, amit gyorsan leírok. A közelmúltban volt, hogy néztem egy filmet, amiben nagyon szép képek voltak. A hangját lehalkítottam és elkezdtem írni saját kis történetemet arra, amit látok. Ez ilyen nagyon széles spektrumon mozog.

December 3-án 18 órától a MűvészVölgy Kúriában nézhetjük meg A bolond van története című szerzői estedet. Mesélnél róla, hogy mit fognak látni a résztvevők?

Nekem kicsit olyan ez az előadás, mint egy időgép. Visszarepít a múltba, de segíti megélni a jelent, de egy kicsit a jövőbe mutat, amiről álmodozom. Régi vágyam volt ez. Egyfajta lemeztelenedés, ami azt jelenti, hogy én viszem el egyedül a balhét. Nem egy zenekarba bújva vagyok szórakoztató.

Ez az est egy kicsit intimebb környezetet teremt. Meg szeretném mutatni kicsit önmagam. Mesélek magamról dalok formájában történeteket, például a gyerekkoromról. Jó a közönséghez minden értelemben közel lenni. Ha az ember közel van hozzájuk, akkor embereket lát, arcokat, személyiségeket, ami nagyon izgalmas fúzió.

Kiknek ajánlod ezt az előadást?

Akik még nem látták. Mindenkinek, aki kíváncsi rám kortól és nemtől függetlenül. Az eddigi tapasztalatok alapján egészen a fiatal korosztálytól az idősebbekig azt érzem, hogy tudtam rájuk hatni. Azokat is várom, akiknek van igényük arra, hogy tükörbe állítsanak maguk elé, meg azoknak is, akik az előadónak szeretnének tükröt állítani. Azoknak ajánlom, akik szeretik a közelséget.

Süle Zsolt hivatalos oldala

Esemény

Időpont: 2022. december 3. 18.00

To top