Hangszerválasztó: cimbalom Tárkány-Kovács Bálinttal

Kik cimbalmoztak Kapolcson, Nagyvázsonyban és Pulán? Mindezeket megtudhatod, ha eljössz a cimbalmot bemutató hangszerválasztó családi programra, amelyet Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész tart. Bálint a Tárkány Művek és a Tárkány Trió alapítója, a Fonó és a Parapács zenekarok továbbá a Redbull Pilvaker produkció tagja.

Mióta foglalkozol zenével?

Igazából mindig is ezzel foglalkoztam. 7-8 éves korom óta cimbalmozok, kamaszkoromtól kezdve hivatásszerűen űzöm is. Próbáltam elkerülni a zenész életet, de nem sikerült. Először közgazdász diplomát szereztem, aztán végül a Zeneakadémián kötöttem ki. (meséli nevetve)

Mi a legmeghatározóbb zenei élményed?

Az élő falusi népzenével való találkozás.

Mi a véleményed a gyermekek zenei oktatásáról?

A legkomplexebben fejleszti a gyermekek összes képességét, és ezáltal a tanulásnak az alapjait tudja lerakni a zenetanulás. Ha valaki énekel az ugyanolyan finommotorikai tevékenység, mint amikor írni próbálsz. Fejleszti a figyelmet, ahogy figyelsz a társadra, a dallamra, a ritmusra, a tanárra, az összhangra, a társakkal való együttműködésre. A vizuális képességek fejlesztése is megtörténik a kottaolvasás által, miközben az ember énekel vagy zenél. Nyilvánvalóan az auditív képességek fejlesztése is jelen van, hiszen zenélésről van szó. Mindennek a zene az alapja. Ez megalapozza a későbbi tanulási képességeket, ezért nagyon fontos.

Az iskola szavunk is a schola szóból ered, ami a középkori kórus szóból eredeztethető. Történetileg és pedagógiailag is ez az oktatásnak az alapja.

Fontosnak tartod, hogy a magyar gyerekek a magyar népzenével foglalkozzanak? Miért?

Zenei anyanyelvünk is van. Ez a magyar kultúra része. Sokszor találkozom azzal a félreértéssel, hogy a művészeteket a gyakorlatias élet díszének tekintik, ami egy nagy tévedés, mert valójában a művészetekben jelenik meg az emberi minőség. Ha megnézzük, hogy miben különbözünk az állatoktól vagy a robotoktól, akkor ezt fel tudjuk hozni példaként. Az emberi lét lényege, hogy a szellemtelen és lelketlen anyagot átitassa szellemmel és művészettel. Így jön létre a csoda.

Nem tudom, hogy kinek mit jelent a magyarság, de szerintem magyar kultúráról kell beszélni. Ennek vannak dimenziói, ennek egyik alapja a magyar zene. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nemcsak népzenénk, hanem jazz-zenénk, komolyzenénk is van, amiknek sajátosságait kimagasló személyek által ismerhetjük meg. Mindegyiket fontos megismernie a gyerekeknek.

2023-ban oktatóként a MűvészVölgy Kúriában a Hangszerválasztó program keretein belül te is bemutatod a hangszeredet, a cimbalmot. Mire számíthatnak a foglalkozásra érkezők? Mit fogunk csinálni?

Nagyon függ attól, hogy milyen típusú lesz a közönség. Igyekszem igazodni a korosztály igényeihez. Lesz egy kis zenei és történeti bemutatása a cimbalomnak, valamint szeretném elhelyezni a magyar és a világ zenéjében egyaránt. Az érdeklődők ki is próbálhatják ezt a különleges hangszert. Segítséget szeretnék nyújtani a zenei alapok elsajátításában is.

Tárkány-Kovács Bálint hivatalos oldala

Facebook-esemény

Időpontok:

2023. január 29. vasárnap 10.00

2023. március 26. vasárnap 10.00

To top