Hangszerválasztó – örömdobolás

Franczia Dani közel-keleti és balkáni ütőhangszerekkel foglalkozó zenész és hivatásos „doboltató”. Tanárként és színházi emberként kezdte a pályáját, de a zene vált fő foglalkozásává az utóbbi években. Célja a közösségi örömzenélés népszerűsítése.

Mit jelent számodra a zene?

Gyerekkorom óta zenélek, olyan természetes, mint hogy tiszta vizet iszom. Egyre több olyan emberrel találkozom, akik felnőtt korban kezdenek el zenélni. Rajtuk is azt látom, hogy miután ráéreztek a zene ízére, utána nem szívesen válnak meg ettől a hiánypótló tevékenységtől.

Milyen hangszerekkel foglalkozol?

Elsősorban kézi ütőhangszerekkel, ezen belül pedig közel-keleti és a balkáni ütőhangszerek világa vonz a legjobban.

Honnan jött a dobolás szeretete?

Érdekes módon nálam nem tervezett volt. Másodikos koromban, amikor ének-zenei általános iskolába jártam hangszert kellett választanom. Addig pillanatig, amíg válasz elé nem állítottak nem is gondolkoztam rajta, hogy milyen hangszeren szeretnék játszani. Akkor abban a pillanatban gondolkodás nélkül rávágtam, hogy a dobot választom. A tevékenység során szerettem meg igazán a dobokat. Ebben a tanáraimnak is nagy szerepe volt.

Zenész vagy tanár vagy? Hogy fér meg a kettő?

Szerintem akkor hiteles egy tanár, ha zenész. Akkor lesz élő, amit tanít, hiszen a gyakorlatban is alkalmazza, amit átad a diákjainak. Sőt, inkább attól lesz hiteles, hogy azt tanítja, amit a gyakorlatban is alkalmaz. Így elsősorban zenészként definiálom magam, ami elengedhetetlen a hiteles tanításhoz is.

Szerencsére az elmúlt időszakban óriási igény támadt az ütőhangszeres játék tanulására. A népszerűsítés egy fontos cél számomra, és úgy néz ki, hogy nem a játéktechnikák elsajátítása, hanem a zenélés, mint örömforrás kultúrájának terjesztése a kulcs számomra.

Mit ad neked a tanítás?

Emberi kapcsolatokat. Azt érzem, hogy közösségben vagyok. Azt érzem, hogy adok és kapok. Érzelmi és emberi kapcsolatokat. Az egyike, amit a legjobban szeretek az életemben, azt megmutathatom másoknak is. Ebben teljesedek ki igazán.

Hogyan lesz örömdobolás egy foglalkozásból?

Nagyon egyszerű eszközökkel érjük majd el, hogy minél gyorsabban nyakig belemerüljenek a résztvevők a „flow élménybe”. Együtt elutazunk egy mitikus világba, ahol az időérzékünket hátrahagyva megtapasztaljuk az időtlenség állapotát a dobolás segítségével. Senkinek sem kell aggódnia, ritmusérzéke mindenkinek van és ezt be is fogjuk bizonyítani!

Kiket vársz a foglalkozásokra?

Bárkit. Olyat is, aki nem is akar zenélni, de egyszer eljön és megnézi milyen is ez. Olyat is, aki csak érdeklődik vagy már máskor is csinált ilyet. Bárkit, aki egy órán át jól akarja magát érezni hangszerek és zenekedvelő emberek társaságában.

 Franczia Dani hivatalos honlapja

Időpontok:

Facebook-esemény

2023. február 5. vasárnap 10.00

2023. április 2. vasárnap 10.00

To top