Hangszerválasztó: ukulele Huszti Lászlóval

Huszti László megtanít kihozni a maximumot egy pici hangszerből, mottója: „Ukulele, tanulj vele!”. Hawaii hangulat, játékos órák, széles látókör és a 90-es évek lenyomata jellemzik, mint zenetanárt. Hogyan ismerkedett meg az ukulelével? Kik voltak a mesterei? Milyen tudásra tehetsz te is szert a MűvészVölgy Kúriában a foglalkozásán? Olvass tovább és megtudod!

Mióta foglalkozol ukulelézéssel? Milyen hangszeren játszol még?

Lányom születése óta, vagyis lassan 10 éve játszom ukulelén, komolyabban 2018 óta, amikor elvégeztem a JHUI (James Hill Ukulele Initiatives) ukulele oktató képzését. Tinédzserkorom óta játszom basszusgitáron, később pedig elmerültem az ütős hangszerek világában is.

Honnan jött az ötlet, hogy megtanulsz ezen a hangszeren játszani? Miért tetszett meg ez a hangszer?

Az első komolyabb inspirációt 2016-ban kaptam Innsbruck-ban, ahol egy teljesen más témájú workshop-on vettem részt. Ott az egyik tréner, Mark Taylor használta az ukulelét csapatépítő, illetve tanulást elősegítő eszközként. Az ő módszere, az ’Ukulelefication of education’ adta az ötletet az ’Ukulele – tanulj vele!’ módszer létrehozására. Az tetszett meg a hangszerben, illetve az ukulele tanításában, hogy minden korosztály által megtanulható, a legkisebbektől a legidősebbekig.

 Hol lehet ilyen tudásra szert tenni? Te kitől tanultál?

Az alapokat viszonylag könnyen el lehet sajátítani oktató videók segítségével, viszont komolyabb szinten már tanár kell, ugyanúgy, mint minden hangszer esetében. Szerencsémre a világ egyik legjobb és legismertebb ukulele oktatójától és játékosától, James Hill-től kezdtem el tanulni a játékot és az oktatási módszert is. Olyan egyedi módszer tanítója, melyet máshol nem lehet megtalálni, csak az ő tanfolyamain, tankönyveiben.

A MűvészVölgy Kúriában milyen ukulele órán vehetünk részt? Mi történik?

Mivel az ukulele egy „rekreációs” hangszer és kiváló eszköz a csapatépítésre, csoportos zenélésre, ezért mindenképp egy közös örömzenélésben veszünk majd részt. Rövid időn belül eljutunk oda, hogy egyszerre pengessünk, akár énekeljünk is közösen.

Kiknek ajánlanád ezt a foglalkozást?

Gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt, nem szükséges semmilyen zenei előképzettség. Olyanoknak is ajánlom, akik eddig még egyáltalán nem próbáltak ki semmilyen hangszert, vagy nem volt elég önbizalmuk megtanulni valamilyen hangszeren.

Ukulele – Tanulj vele

Facebook esemény

Foglalkozás időpontja: 2022. november 13. 14.00

To top