Science Café: Ökológiai szőlőtermesztés együttműködésekre építve

Mivel foglalkozol?

Szaktanácsadóként első sorban szőlőtermesztőknek segítek ökológiai és biodinamikus elvek mentén végezni a gazdálkodást, megőrizni vagy helyreállítani az ’egészséges’ talajéletet. Egyetemi adjunktusként pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti és Borászati Intézetében oktatóként a fenti és borászati témákban oktatok, kutatok.

A Balaton-felvidéken sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Melyek a legnépszerűbb szőlőfajták a térségben?

Napjainkban még mindig domináns az Olaszrizling szerepe, de egyre nagyobb felületen kerülnek telepítésre a melegedő klimatikus adottságoknak köszönhetően a hosszú tenyészidejű Furmint mellett a kékszőlőfajták is, ilyen a világfajták mellett Kékfrankos például. Örvendetes trendnek tartom, hogy az úgy nevezett rezisztens, toleráns fajták mind nagyobb szerepet kapnak az úgynevezett hobbikertek mellett a piaci szereplőknél is. Amellett, hogy e fajtáknál könnyebben elvégezhető a növényvédelem, kiváló borokat tudnak adni vagy kettős-hasznosításuként csemege szőlőként is szolgálhatnak.

Ezeknek mindig eltérő gondozásra van szükségük?

Fajtánként, területenként, évjáratonként, művelési eljárásonként, az ültetvény életkorától függően eltérő gondozásra van szükséges az egyes ültetvényeknek. Generális válasz nincsen, de léteznek a ’gondozást’ megkönnyítő megoldások.

Felboríthatja a szőlőültetés a terület ökoszisztémáját?

Szinte biztosan módosítja, de a beavatkozás módja erősen befolyásolja ennek mértékét.

Miről fogsz mesélni az előadáson?

A szőlőültetvények nem feltétlen szükséges hogy monokultúraként, a környezeti paramétereket a lehető legnagyobb mértékben szabályozó közegben legyenek művelve. Léteznek olyan megoldások, melyek sor- és sorköztakarással, polikultúrával teszik lehetővé a környezetbarát szőlőtermesztést. A termesztés céljától függően változtatható a fókusz, de a környezeti és gazdasági fenntarthatóság párhuzamosan megvalósíthatóak gondos tervezés és persze a megfelelő mennyiségű munka elvégzése mellett.

Az előadás időpontja: 2023. május 20. 18.00

Facebook esemény: https://fb.me/e/5ePLbYBYb

To top