Színjátszó kör Völgylakóknak

Deli Kitti, drámatanár a Színjátszó kör Völgylakóknak vezetőjét kérdeztük arról, hogy mi is történik nála egy foglalkozáson kéthetente csütörtökön a MűvészVölgy Kúriában.

Sokan megrettennek attól, hogy te drámatanár vagy. Szerinted miért van ez?

Hát sajnos igen. A köznyelvben elterjedt, hogy ha valaki „drámázik”, az valami nagyon művészi, szomorú és persze erőltetetten művi dolog, mint a szappanoperákban. A drámapedagógia egy angolszász eredetű módszer, amit az oktatásban is használnak. Számos területen alkalmazzák. Nem célja a színházi előadás, annál fontosabb a belső munka és az önismeret.

Mi a célja a foglalkozásoknak?

Elsősorban az, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Másrészt a közös játéknak nagyon jó közösségformáló ereje van. Csodálatos látni, ahogy a közös élmények összekötik az embereket. Különböző kreativitást és kommunikációs készséget fejlesztő gyakorlat révén az ember eljut arra a pontra, hogy nem szorong, ha mások előtt kell megszólalnia vagy egy váratlan helyzetet kell megoldania. Egy biztonságos, „akvárium környezetben” különböző szituációkat modellezhetünk le, amik nem a színpadon, hanem a való életben hasznosak. Az irodalom is ilyen. Valaki megírt egy történetet, amiből tanulhatunk és meríthetünk a saját életünkhöz belőle egy kis bölcsességet. Ezek a kulcsok persze nem nyitják az összes ajtót.

Mivel foglalkoztok mostanában?

Igyekszem igazodni a csoport érdeklődési köréhez, de szeretnék az állandó tagoknak egy átlátható tematika szerint szervezni az alkalmakat. Sokat foglalkozunk olyan kreatív feladatokkal, amik segítik mások és önmagunk megismerését. A kreativitás az érzékeléssel kezdődik. Ahhoz, hogy másokat megértsünk, és később ábrázolni tudjunk, annak első feltétele az, hogy saját magamról a lehetőség szerinti legpontosabb képem legyen. Különböző játékokkal benyomásokat vizsgálunk.

Kiknek ajánlod a Színjátszó kört?

Azoknak mindenképp, akik szeretnék fejleszteni a kreativitásukat. Az a jó a drámapedagógiában, hogy nincsenek rossz megoldások, csak eltérő vélemények. Azáltal, hogy megvédjük a saját elképzelésünket, fejlődik a kommunikációnk, és ezáltal gyakorlatban is alkalmazható tudásra teszünk szert. Ez egy elfogadó, biztonságos közeg, ahol az ember bátran gyakorolhat.

A tapasztalt színjátszóknak is izgalmas egy új csapathoz csatlakozni, hiszen annyifélék vagyunk. A játékot pedig nem én, hanem a résztvevők és az élet irányítják. A színdarabok is emberi sorsokat visznek színpadra, mi miért ne írhatnánk egy saját történetet Kapolcson?

Van korhatár?

Nincs élesen meghúzott korhatár. Itt mindenki annyi, amennyinek érzi magát. Az eltérő életkorú emberek találkozása izgalmas eszmecseréket szoktak eredményezni. Nagyon üdvözölnék egy ilyen módon színes társaságot!

Lehet még csatlakozni?

Természetesen. Bár van egy íve a foglalkozásoknak, de bármikor be lehet kapcsolódni. Ha valaki néhány alkalommal szeretne csak kicsit szórakozni, akkor is várjuk szeretettel!

Facebook-esemény

Időpontok:

2023. szeptember 21. csütörtök 18.00

2023. október 5. csütörtök 18.00

2023. október 19. csütörtök 18.00

2023. november 2. csütörtök 18.00

2023. november 16. csütörtök 18.00

2023. november 30. csütörtök 18.00

To top