Vízmegtartó megoldások a kertben Szalai Mariettával

Nagyon fontos és érdekes gondolatokat vet fel már az előadásod címe is, de először kérlek mutasd be magad. Mivel foglalkozol?

Ökologikus táj- és élőhelytervezéssel foglalkozom, szakmám szerint táj-és kertépítő mérnök vagyok, de eredendően nem hagyományos kerttervezéssel foglalkozom, sokkal inkább a természetközeli élet alapját adó kerti rendszerek tervezésével. A tervezési folyamat egyik első és legfontosabb eleme a vízbiztonság, vízmegtartás megteremtése. Ez az a terület, ami a leginkább inspirál és amire egyre nagyobb szükség van.

Mit jelent az, hogy ökologikus kert?

Ökologikus kert azt jelenti, hogy hagyjuk érvényesülni a természetben zajló folyamatokat, sőt a hasznunkra fordítjuk őket. Hagyjuk, hogy a természet végezze el helyettünk a “munkát”. A kertünkre összetett élő rendszerként tekintünk, ami minél változatosabb, minél több fajta élőlény alkotja, annál stabilabb és ellenállóbb lehet. A cél, hogy egy idő után önfenntartóak legyenek ezek a rendszerek. Nem a terméshozam maximuma, sokkal inkább a rendszer egészsége a cél, így tud bennünket hosszútávon ellátni minden földi jóval. A természet REND- je uralkodik a kertben nem pedig az a rend, amit az emberi szem megtanult az utóbbi évszázadban. Egy ilyen kertben bizony néhol térdig ér a kaszálatlan virágzó gyep, ami még akkor is zöldell és élettel teli, amikor a szomszédnál már kiégett a lekaszált fű is.

Az előadásodból kiderül, hogy mi az, amit mi magunk is el tudunk végezni a kertünkben szakember nélkül?

Abszolút. Szeretném felhívni a figyelmet a “hagyományos” talajművelési technikákból eredő vízmegtartási problémákra és bemutatni, hogy mit tehetünk ezek orvosolására. A kiskerti lépték mellet a nagyobb területeket érintő vízmegtartási lehetőségről is lesz szó. Az elvek tulajdonképpen ugyanazok itt is, de a léptéknövekedésből eredő megoldások látványosabbak tudnak lenni.

Az előadásod címében szerepel a klímaadaptív kifejezés. Ez mit jelent?

Klímaadaptív azt jelenti, hogy a szélsőségekhez alkalmazkodni tudó.

Kész recepteket ajánlasz nekünk a saját kertünk kialakításához?

Igen, de sokkal inkább a szemlélet átadása és a folyamatok ismertetése a célom, hogy egy mélyebb megértés révén aztán mindenki a saját józan paraszti eszét használva tudjon jó döntéseket hozni a kertjében.

Hozzunk magunkkal jegyzetfüzetet?

Jegyzetfüzetet és kérdéseket egyaránt.

Kiknek javaslod, hogy mindenképp jöjjenek el október 22-én a MűvészVölgy Kúriába?

Mindazoknak, akik szeretnék a saját élelmüket megtermelni vegyszerek nélkül.

Időpont: 2022. október 22. 18 óra

Facebook esemény

Szalai Marietta hivatalos oldala

To top